Uleiurile esentiale

Uleiurile esentiale sunt substante aromatice ce se extrag sub forma de lichid, din diverse plante.  Dintre sutele de mii de plante existente in lume, numai 4000 dintre ele produc esente aromatice.

Dar cum anume sunt extrase aceste esente aromatice din plante? La majoritatea plantelor aromatice celulele secretoare se afla in flori si in frunze. Acestea sunt supuse distilarii, iar prin acest proces sunt extrase asa numitele “uleiuri esentiale” atat de folosite astazi in aromoterapie.

In functie de tipul plantei, uleiul poate fi extras si altfel de exemplu la citrice, uleiul poate fi obtinut si prin simpla presare a cojilor fructelor.

Printre principalele caracteristici ale uleiurilor esentiale (sau “aromatice”) mentionez faptul ca acestea sunt usoare, volatile, limpezi si chiar neuleioase(in ciuda denumirii lor). Acestea nu se dizolva in apa si pot fi colorate. Uleiurile aromatice sunt foarte concentrate, iar pentru a putea fi utilizate acestea trebuie diluate.

Cum folosim uleiurile esentiale?

Cea mai larga utilizare a acestor uleiuri parfumate este in masajul aromoterapeutic. Inainte de masaj uleiurile sunt alese cu grija, in functie de aroma si de terapia in care va fi folosit. Stim cu totii ca fiecare planta are anumite efecte benefice asupra starii de bine si de aceea uleiurile esentiale vor fi alese in functie de mai multe criterii. Totodata, uleiurile esentiale pot fi combinate in cadrul unei terapii de masaj aromoterapeutic pentru a avea un efect accentuat.

Actiunea uleiurilor esentiale se poate face pe mai multe cai. Astfel ele au efect atat pe piele, aceasta fiind mult mai hidratata, mai fina si mai moale, cat si in organism. De exemplu, uleiul de trandafir folosit la masaj este absorbit de piele si acesta ajunge la diverse organe, avand efect de tonifiere. Totodata, uleiul de trandafir are efect si asupra mintii si starii de generale a unei persoane: acesta are efect antidepresiv dar si afrodisiac.

Atunci cand folositi uleiuri esentiale trebuie sa aveti grija sa le folositi corect. Uleiurile esentiale fiind foarte concentrate, pot fi toxice in unele cazuri. De aceea trebuie sa avem grija sa diluam corect uleiurile inainte de a le folosi si totodata sa luam in considerare tot ce scrie pe eticheta sticlutei cu ulei parfumat.

Sunt aici pentru a te ghida spre ceea ce iti doresti sa fii

e-mail: carmina@spapentrusuflet.com

Facebook LinkedIn Google+ YouTube 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

UA-17284818-2
Gazduit de :: RedCMS.ro