Talente vs Slabiciuni

Inca de cand suntem mici toata lumea ne invata cum sa facem X lucru, cum sa ne perfectionam pe Y domeniu si asa mai departe.

Copiii sunt invatati inca de mici sa respecte ordinea, sa fie ascultatori, sa nu iasa din cuvantul parintilor/al educatoarei/al invatatoarei, sa invete ceea ce i se spune, sa mearga la scoala, sa aiba un program bine definit cu tot felul de activitati impuse de altii.

Si uite asa crestem cu totii, ajungem la final de liceu cand ni se pune intrebarea: “La ce facultate mergi? Ce meserie vrei sa ai?” Uneori, chiar si in copilarie suntem intrebati “Ce vrei sa te faci cand vei fi mare?”

Daca stau bine sa ma gandesc, cum ar putea un om de 18 ani sa stie ce cariera VREA sa aiba daca in toti anii de scoala nimeni nu l-a intrebat ce ii place sa faca, ce il atrage?

Din pacate la scoala invatam sa fim supusi, sa respectam reguli si sa invatam tot ce ni se da. In plus, de la un an la altul programa scolara se schimba astfel incat in decursul a 4 ani de exemplu, nici nu se mai stie ce s-a predat.

Atunci cand un copil/elev/student este mai slab la o anumita materie (de exemplu, matematica), este incurajat sa faca meditatii astfel incat sa ii ajunga din urma pe colegii sai. La fel, cand se apropie examenele, toti elevii sunt sfatuiti de profesori sa ia cateva lectii particulare “ca sa faca fata examenului”.

In schimb,  sa ti se dea o mana de ajutor ca sa “faci fata vietii” nu se ofera nimeni…

Niciodata nimeni nu se gandeste: ce isi doreste copilul acesta sa faca? Ce ii place? La ce este el bun? Are vreun talent? Cum ar putea avea o viata implinita, MAI BUNA decat am eu? Cum l-as putea ajuta sa invete cum sa faca fata incercarilor vietii?

Cred ca despre “talente” nu se vorbeste niciodata la scoala si prea putin in afara ei. Avem o viata atat de programata, ne dorim atatea lucruri insuflate de ceilalti incat uitam ca am putea fi buni la ceva in mod nativ.

Talentele sunt cele mai de pret lucruri pe care le putem avea. Cu ajutorul lor putem fi diferiti, ne putem pune singuri in valoare, putem face ceea ce ne dorim si ne putem trai viata dupa bunul plac. Doar daca am descoperi aceste talente! Dar daca nu le cautam…cum le putem gasi oare?

Atunci cand vine vorba de lucrurile pe care nu le facem perfect, toata lumea spune ca avem “slabiciuni” si ca putem invata mai mult, putem merge la cursuri pentru a ne corecta aceste “slabiciuni”. Le putem corecta oare indeajuns astfel incat sa devenim foarte buni in a face acele lucruri? Eu cred ca nu, pentru ca a corecta un lucru e diferit de a fi PASIONAT de acel lucru.

Gandul meu se indreapta acum din nou la talente. Cum ar fi daca ne-am descoperi singuri talentele, daca ne-am dezvolta in directia asta? Cum ar fi daca i-am incuraja si pe copiii nostri sa isi descopere lucrurile care le plac ? Eu cred ca am avea parte de o viata mult mai valoroasa, mai fericita si mai plina de bucurii!

Fiecare dintre noi este diferit, iar daca nu cauti singur ceea ce iti place sa faci, daca nu te cunosti suficient de bine pe tine insuti si daca nu vrei sa-ti croiest singur un drum in viata, bazandu-te exclusiv pe ce ai tu mai bun de oferit, te vei trezi la un moment dat la varsta maturitatii (sau chiar la batranete) cand iti vei da seama ca nu ai facut niciodata ce ti-ai dorit, ca nu ai avut viata pe care ai visat-o.

In perioada aceasta citesc o carte care ma ajuta sa-mi descopar talentele. M-a acaparat cu totul si pe masura ce citesc din ea mi se pare din ce in ce mai interesanta. Am gasit o oaza de liniste, de idei si de adevaruri in aceasta carte.

Este vorba de “Descopera-ti punctele forte cu Testul Clifton“. Sau poate ai auzit de Testul Gallup. Despre acesta etse vorba. Este tstul acela prin care descoperi lucrurile la care esti bun in mod nativ.

In aceasta carte nu se vorbeste despre talente in muzica sau arta cum probabil te astepti, ci de talente ceva “mai comune”, pe care le avem cu totii.  A fi cuceritor este un talent. A fi strateg este un talent. Adaptabilitatea de care dai dovada zilnic este de asemenea un talent; la fel si spiritul tau analitic.

Te las sa descoperi singur(a) mai departe aceasta carte si sa-ti gasesti talentele pe care le ai. Ele sunt acolo, catodata se ascund destul de bine…depinde numai DE TINE sa le descoperi si sa le dezvolti.

Sunt aici pentru a te ghida spre ceea ce iti doresti sa fii

e-mail: carmina@spapentrusuflet.com

Facebook LinkedIn Google+ YouTube 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 Responses to Talente vs Slabiciuni

  1. Pingback: Talente vs Slabiciuni |

  2. Pingback: Proiectul Zburd. Educatie prin coaching | Spa pentru Suflet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

UA-17284818-2
Gazduit de :: RedCMS.ro