Starile sufletesti si creativitatea

Asa cum am mai spus, starile sufletesti sunt un amestec de ganduri cu emotii. De cele mai multe ori ne dam seama de starile sufletesti foarte puternice pentru ca pe acelea le traim intens.

O stare sufleteasca foarte puternica ar fi poate cea a unei persoane indragostite: simti ca lumea este mai frumoasa, parca si ziua este mai luminoasa, toti cei din jur zambesc, si te gandesti numai la fericirea ta. Ai si acei “fluturasi” in stomac si abia astepti sa te vezi cu ea/el. Fiecare moment petrecut impreuna este unul special care iti aduce multa fericire. Parca visezi si nu crezi ca viata ta ar putea fi altfel decat asa… fericita 🙂

Tot o stare sufleteasca puternica ar putea si aceea de tristete. Atunci cand pierdem pe cineva drag, cineva cu care eram obisnuiti sa il/o avem langa noi, se produce o ruptura. Iar aceasta ruptura iti da un sentiment profund de singuratate, tristete. Parca vrei sa te izolezi atunci cand ai o stare de acest fel si parca ai vrea sa treaca….asa cum trece un vis urat.

Dintre aceste doua tipuri de stari se spune ca starea sufleteasca negativa iti da mai multa creativitate. Atunci cand esti trist esti mai deschis sa te exprimi si poate ca ai nevoie sa iti exprimi starea astfel. Daca te-ai intrebat vreodata de ce exista atatea melodii de dragoste triste sau de ce exista atatea filme de dragoste triste… aici este raspunsul. Cei care le-au creat si-au exprimat starile si dorintele prin aceste melodii, filme, poate chiar poezii, picturi…

Este uimitor cum se poate exprima frumusetea si creativitatea atunci cand ai o stare sufleteasca foarte puternica! As vrea sa dau exemplul Taj Mahal-ului. Localizat in Agra – India, Taj Mahal este un templu construit de al cincilea imparat mogul, Shan Jahan, in memoria celei de-a doua sotii, Mumtal Mahal (“Cea Aleasa a Palatului”), printesa persana musulmana. Inainte de a muri, aceasta l-a rugat 4 lucruri: sa-i construiasca un mormant, sa se recasatoreasca, sa isi iubeasca fii si sa-i viziteze mormantul la aniversare. Imparatul a jurat ca ii va construi un mormant fara egal in lume. Asa a aparut Taj Mahal, astazi simbol al Indiei si al dragostei. Si uite asa, de la o stare de tristete profunda s-a creat ceva frumos, un simbol al dragostei ce dainuie si astazi.

Bineinteles ca si starile sufletesti pozitive ne stimuleaza creativitatea, insa sunt mult mai putine persoane care simt nevoia sa se exprime printr-o creatie atunci cand sunt fericite. Atunci cand esti fericit simti nevoia sa imparti fericirea ta cu cei apropiati, cu prietenii, iar in timp sentimentul acesta se domoleste.

Sentimentul tristetii, al pierderii sau a lucrurilor pe care nu le poti avea a fost mereu mult mai puternic iar acesta a dus de cele mai multe ori la creatii despre care au auzit generatii intregi. Ceea ce este cel mai important de spus aici este ca aceasta creativitate a atins punctul maxim in momentul in care creatorul a reusit sa treaca de starea respectiva. Abia atunci cand poti sa treci peste anumite momente, cand esti impacat cu tine, poti oferi celorlalti lucruri de valoare!

In loc de concluzie: traieste viata cat mai intens, bucura-te de fiecare moment si stare pe care o simti, nu-ti fie frica de esec si valorifica fiecare stare pe care o ai. Astfel vei trai cu adevarat si vei experimenta lucruri pe care le vei povesti cu mare drag. Si poate, intre toate aceste momente, vei gasi timp sa creezi ceva de care sa-si aminteasca multe generatii de aici inainte.

Sunt aici pentru a te ghida spre ceea ce iti doresti sa fii

e-mail: carmina@spapentrusuflet.com

Facebook LinkedIn Google+ YouTube 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

One Response to Starile sufletesti si creativitatea

  1. Cristi says:

    Frumos scris! Am mai observat un lucru, ca din fiecare lucru negativ se naste un lucru pozitiv, de valoare, fiecare problema este de fapt o oportunitate(pentru cei care vad dincolo de problema in sine).

    Zi faina!
    Cristi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

UA-17284818-2
Gazduit de :: RedCMS.ro