Drumul de la nevoi la dorinte

Cu totii avem nevoi si cu totii avem dorinte. Dar ce sunt acestea si care este diferenta dintre ele?

Nevoile sunt lucrurile necesare, sunt cerinte fara indeplinirea carora nu am putea trai. Avem nevoie sa respiram ca sa traim. Avem nevoie de siguranta, de un loc in care sa traim, avem nevoie de iubire, avem nevoie de apartenenta la un grup, iar nevoile pot continua. Cu siguranta iti amintesti de Piramida lui Maslow de care ai invatat si la scoala 🙂 Aici gasesti toate “nevoile” noastre.

Ai observat tot in Piramida lui Maslow ca nevoile sunt de mai multe tipuri: cele fiziologice, fara de care nu am putea trai, cele de securitate, cele de apartenenta si iubire, cele de autorespect si cele de autorealizare. Nevoile de baza, cele elementare, se afla la baza piramidei. Fara indeplinirea acestora, nu am putea trece la nivelul urmator.

Cu cat urcam mai mult spre varful piramidei observam ca nevoile sunt din ce in ce mai diferite. Nu am putea trai fara sa respiram (nevoie fiziologica, aflata la baza piramidei), insa am putea trai fara indeplinirea unui vis cum este cel de a avea un business propriu de exemplu sau o cariera intr-un anumit domeniu (nevoie aflata in ultimul cadran al piramidei, cel de autorealizare).

Dorinta: dictionarul spune ca dorinta este o “stare sufleteasca a celui care tinde, ravneste, aspira la ceva”. Cand erai copil iti doreai foarte mult o anumita jucarie. Acum, cand esti mai mare, iti doresti sa ajungi undeva anume, sa realizezi ceva, sa obtii ceva, sa ai o anumita cariera. Dorintele tale s-au marit pe masura ce a trecut timpul. Practic, o data ce ti-ai indeplinit nevoile din fiecare cadran, ai mers mai departe, respectand intocmai piramida lui Maslow.

Dupa cum spuneam, cu cat urcam spre varful piramidei, trecem usor la dorinte. Ultimul cadran al piramidei reprezinta de fapt dorinte.

Dar cat de usor este sa ajungi in varful piramidei? Iar cand ajungi, ce se intampla apoi?

Din pacate am observat ca nu sunt foarte multe persoane care chiar isi doresc sa ajunga in varful piramidei. De ce? Pentru ca se simt confortabil acolo unde sunt. Cum iti dai seama daca esti intr-o zona confortabila din care nu vrei sa iesi? Pe exemplul de mai sus, poti pune intrebarile urmatoare: “De ce sa am o cariera daca am un job?” sau “de ce sa am un business cand am un job la care castigul este asigurat luna de luna”? Aceste intrebari te-ar face sa te simti confortabil cu jobul pe care il ai, chiar daca dorinta ta ar fi o cariera anume sau un business.

A ajunge in varful piramidei inseamna a trece prin toate stadiile anterioare, a rezolva putin cate putin, in timp si totodata a face sacrificii. Daca vrei sa ajungi in varful piramidei va trebui sa te obisnuiesti cu ideea ca nu este usor, dar nu imposibil.

Incepe prin a alege un lucru pe care ti-l doresti foarte mult. Poate fi orice: sa mergi intr-un anumit loc, sa ai o cariera sau un business, sa ii ajuti pe cei din jur, sa-ti cumperi rochia aceea pe care ai vazut-o la o prezentare de moda, sa participi la intrecerea x la care ti-ai dorit de multi ani sa participi. Dorinta ta poate fi orice e important pentru tine. Tinteste sus si fa primul pas. Apoi, nu lasa nicio zi sa treaca fara sa fi facut ceva pentru indeplinirea dorintei tale.

Pentru unii este usor sa ajunga in varful piramidei, insa pentru altii nu este. Eu zic ca depinde cum privesti lucrurile. Metode exista, trebuie numai sa iti doresti si sa faci toate demersurile pentru a descoperi calea spre indeplinirea dorintelor tale.

Ce faci cand ti-ai indeplinit o dorinta? Bucura-te de ea, incarca-te cu energie si treci la urmatoarea. A doua oara iti va fi mult mai usor pentru ca ai experienta primei dorinte implinite.

 

Sunt aici pentru a te ghida spre ceea ce iti doresti sa fii

e-mail: carmina@spapentrusuflet.com

Facebook LinkedIn Google+ YouTube 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 Responses to Drumul de la nevoi la dorinte

  1. Raveca says:

    foarte frumoase cuvinte

  2. Pingback: Drumul de la nevoi la dorinte |

  3. Pingback: De ce stai intr-o relatie pe care nu ti-o doresti? | Spa pentru Suflet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

UA-17284818-2
Gazduit de :: RedCMS.ro