Ce faci cand nu-ti mai poti folosi unul din simturi?

De-a lungul timpului am fost obisnuiti cu diferite activitati pe care pe masura ce le traiam, ne dadeau senzatii.

Am invatat sa traim folosindu-ne de simturi: vederea, auzul, simtul tactil, mirosul, gustul.

O senzatie nu este altceva decat reflectarea realitatii in mintea noastra.Fiecare am invatat sa interpretam lucrurile in felul nostru si dam o semnificatie fiecarui lucru ce ni se intampla.

O senzatie este perceptia noastra asupra unui lucru sau asupra unei intamplari. Totodata, avem senzatii atunci cand ne este sete (senzatia de sete), atunci cand vrem sa  mancam ceva (foame sau pofta), cand ne este frig sau cald. Simturile noastre sunt mereu in alerta si ne atentioneaza de cate ori se intalnesc cu vreun fel de stimul.

Am ajuns la concluzia ca simturile noastre sunt mai “active” atunci cand suntem privati de ceva. De exemplu atunci cand nu auzim foarte bine, ne concentram sa observam cat mai multe lucruri concentrandu-ne privirea. La fel, atunci cand este intuneric si nu distingem nimic din jurul nostru, ne concentram sa auzim mai bine.

Practic atunci cand nu ne putem folosi de un anumit simt, tindem sa ne concentram atentia asupra celorlalte simturi pentru a da o interpretarie proprie lucrurilor ce se petrec in jur.

Imi amintesc ca am trait o senzatie tare ciudata atunci cand am mers la o degustare de inghetata pe intuneric 🙂  Acum 2 veri, cei de la Magnum au organizat mai multe “degustari de inghetata” in cateva localuri din Bucuresti.Nu stiam la ce sa ma astept, insa a iesit super! Nu ma asteptam sa ma simt asa si sa fiu atenta la atatea lucruri deodata!

Imi amintesc ca m-au condus intr-o camera in care era intuneric. Daca te intrebi cat de intuneric…era bezna..nu vedeam nici pe unde calcam. A fost nevoie sa ma conduca cineva, de mana, la o masa.

M-au condus la masa si m-au rugat sa iau loc. Am bajbait putin pana cand am gasit scaunul si l-am tras langa o masa. Pe masa am gasit o lingurita. Apoi am asteptat.

Erau mai multe persoane in incapere, dar era liniste. Auzeam numai chicoteli si rasete in fundal. Parca toti asteptam ceva, ca atunci cand eram copii. Stiam ca urmeaza sa primim inghetata, insa nu stiam ce fel de inghetata va fi! Trebuia sa ghicim!

A sosit si mult asteptata inghetata si am inceput sa o savurez. La prima inghititura am zambit pentru ca ma simteam ciudat “ca nu vad” ce mananc. Era prima oara cand mancam pe intuneric!

Am continuat apoi si m-am concentrat pe gust. Inghetata era foarte buna, recunosteam gustul, insa avea ceva in plus. Era de ciocolata alba cu frisca, cu migdale si avea si cateva fructe…numai ca nici asta nu-mi dau seama daca a fost vorba de zmeura sau nu.

Pe toata durata degustarii mi-am pus o multime de intrebari legate de inghetata respectiva si legate de ceea ce se intampla in jur. Imi amintesc ca imi imaginam culoarea pe care o avea inghetata si incercam sa o descriu in minte ca si cum o “vedeam”. Este interesant ca faceam acest lucru inconstient!

In plus, ascultam tot ce se vorbea in jurul meu. Dupa cum spunea, in incapere erau mai multe persoane insa majoritatea nu se cunosteau intre ei. Fiecare am fost condusi la mese diferite si, desi eram mai multe persoane la o masa, nu puteai stii cine e langa tine. Din ce ascultam incercam sa-mi dau seama ce fel de inghetata aveau colegii me degustatori (erau 3 tipuri de inghetata ce puteau fi degustate).

Astazi imi dau seama mai bine de reactiile pe care le-am avut si se pare ca partea inconstienta si inspinctul au avut un mare rol in experienta traita.

Mi-am dat seama ca atunci cand nu ne putem folosi de un simt este suficient sa ne cocentram mai mult asupra celorlalte simturi si vom devei constienti de mai multe lucruri din jurul nostru.

Tu ai avut o experienta in are nu ti-ai putut folosi unul din simturi? Ce ai facut in acea situatie si ce ai descoperit nou?

Sunt aici pentru a te ghida spre ceea ce iti doresti sa fii

e-mail: carmina@spapentrusuflet.com

Facebook LinkedIn Google+ YouTube 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 Responses to Ce faci cand nu-ti mai poti folosi unul din simturi?

  1. Pingback: Ce faci cand nu-ti mai poti folosi unul din simturi? |

  2. Ana says:

    Da, asta e cuvantul: descoperi si TE descoperi. Eu nu mai am activitate vestibulara, toata viata mi se va “misca peisajul” atunci cand misc capul, adica sta locului doar daca stau si eu. E foarte tare ! E ca un dans lumea mea :)) Daca sunt mai obosita am chiar senzatia pe care o ai dupa o bere..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

UA-17284818-2
Gazduit de :: RedCMS.ro